ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

İSLAHİYE

GAZİANTEP İLİ İSLAHİYE İLÇESİ
İSLAHİYE İLÇE TANITIM
islahiye
gaziantep islahiye
 islahiye gaziantep
 islahiye resimler
islahiye fotoğraflar
islahiye manzaralar
islahiye görüntüler
islahiye harita
islahiye haber
islahiye video
islahiye spor
islahiye ulaşım
islahiye iklim
islahiye turizm
islahiye otel
islahiye pansiyon
islahiye yurt
islahiye konaklama
islahiye konut
islahiye emlak
islahiye daire
islahiye arsa
islahiye satılık
islahiye kiralık
islahiye toki
islahiye sağlık
islahiye hastahanesi
islahiye devlet hastahanesi
islahiye ssk
islahiye kaymakamlık
islahiye belediye
islahiye emniyet
islahiye nüfus
islahiye meb
islahiye eğitim
islahiye okul
islahiye kurs
islahiye lisesi
islahiye ekonomi
islahiye sanayi
islahiye ticaret
islahiye tarım
islahiye doğa
islahiye gezi
islahiye tatil
islahiye kültür
islahiye sanat
islahiye dağları
islahiye akarsuları
islahiye dernek
islahiye
İSLAHİYE İLÇE TARİH
İSLAHİYE TARİHİ:
 İslahiye, tarihin en eski devirlerinden beri birçok medeniyete ev sahipligi yapmistir. Bunun nedeni Suriye-Anadolu geçis güzergahi üzerinde bulunmasindan kaynaklanmaktadir. Bu medeniyetlerden günümüze ulasan eserler burada yasayan topluluklar hakkinda bize bilgi vermektedir.
Yapilan kazilar sonucu Hititlere ait Sakçagözü ve Zincirlide bulunan eserler, buralarin merkezi sehirler oldugunu göstermektedir. Hititler zamaninda heykel ve abide atölyelerinin kalintilari bugünkü Yesemek Köyü yakinlarinda bulunmaktadir. Bu yer günümüzde Yesemek Açik Hava Müzesi olarak bilinmektedir. Islahiye’nin muhtelif bölgelerinde 60’dan fazla höyük ile bu höyüklerde Hititlere ait esya kalintilarinin bulunmasi, Hititlerin Islahiye bölgesinde 60’dan fazla sehir kurduklarinin ve medeniyet meydana getirdiklerinin göstergesidir. Islahiye’nin Gözbasi semti olarak bilinen tepeler üzerindeki Nikola(Nigolu) Kalesi ile Islahiye’yi içerisine alan Nikoopolis sehrinin Yunanlilar tarafindan kuruldugu ve eski yunanlilarin Islahiye’de yasadiklari bilinmektedir.
Dogu Roma Imparatorlugunun, Islahiye geçidini elinde tutmak için, bu bölgede bir çok sehir kurdugu tespit edilmistir. Bizans devri sehirlerinden Cincikli Harabelerindeki mozaikler günümüze kadar gelmistir. Bu sehrin içerisinde demir ve maden cürufunun bulunmasi, çevrede maden sanayiinin de gelismis oldugunu göstermektedir. Islam ordulari Hatay’i ele geçirince burasi uzun süre Bizans ile Islam Devleti arasinda sinir bölgesi oldu. Bizans’a yapilan akinlar için üs olarak kullanildi. Bu bölgede güvenligi saglamak içinde birçok kale yapildi. 750 yilindan itibaren Abbasilerin egemenlik dönemi basladi.
Avasim adiyla sinir bölgesi olusturuldu. Ancak Bizans ordulari bir yillik kusatmadan sonra 969 yilinda Antakya’yi ardindan da tüm Hatay bölgesini ele geçirmisler ve bölge tekrar Bizans hakimiyeti altina girmistir. Zamanla bu bölgede Türk nüfusu çogaldi. Bu olay Selçuklularin bölgede gelismesine zemin hazirladi. Bu yillarda Hanoglu Harun, Afsin, Sandik, Kurlu, Atsiz ve Söklü Beyler Suriye’ye gelerek bölgeyi ele geçirmislerdir(1065). 1071 Malazgirt Zaferi sonunda Anadolu fethedilmis ve Kutalmisoglu Süleyman Sah Anadolu’ya gelerek Iznik merkez olmak üzere büyük Selçuklu devletine bagli kalmak sartiyla Anadolu Selçuklu Devletini kurmustur. Süleyman Sah Anadolu’yu ele geçirdikten sonra Güneye yönelerek l084 yilinda Antakya ve çevresini ele geçirmistir. Buradan Suriye üzerine yürüdügünde karsisinda Suriye Selçuklu Hükümdari ve Meliksah’in kardesi olan Tutusu buldu. Halep yakinlarinda Ayn-i Selem’de yapilan Savasi kaybeden Süleyman Sah öldü.(1086) 1098 yilinda Islahiye’den geçen Haçlilar Antakya’yi yeniden ele geçirdiler. 1268 yilinda Memluk Sultani Baybars Anadolu Selçuklu Sultaninin yardim istegini kabul ederek bölgeye geldi. Antakya’yi fethederek Islahiye’yi de içine almak kaydiyla Kayseri’ye kadar olan yerleri ele geçirdi.
Sultan Baybars’in Anadolu’dan geri çekilmesiyle, Antakya’yi yeniden ele geçirdiler. 1268 yilinda Memluk Sultani Baybars Anadolu Selçuklu Sultaninin yardim istegini kabul ederek bölgeye geldi. Antakya’yi fethederek Islahiye’yi de içine almak kaydiyla Kayseri’ye kadar olan yerleri ele geçirdi. Sultan Baybars’in Anadolu’dan geri çekilmesiyle, Mogollarin baskilari Türkmenler üzerinde artarak devam etmistir. Bunun sonucu Islahiye ve Hassa yogun bir Türkmen iskanina sahne olmustur. Bu dönemde Ramazan ogullari ve Dulkadiroglulari bölgede bulunan güçlü beylikler durumuna gelmislerdir. Osmanli Devletinin kurulup güçlendigi yillarda bölge Memlükler ile Osmanlinin sürtüsmesine sahne oldu. Yavuz Sultan Selimin Misir seferine çiktigi zaman, Misirlilar ile ilk temasi, Islahiye yakinlarinda yer alan Güvercin Geçiti ve Sahmaran gediginde olmustur. Islahiye Yavuz Sultan Selim zamaninda Mercidabik Savasindan itibaren, Osmanlilarin topraklari içerisinde kalmistir. Bu bölge zaman zaman savaslarin yapildigi yer, ayrica hayvancilikla ugrasan asiretler için önemli bir kislak olmustur. Osmanli Devleti’nin merkezi otoritesinin zayiflamasindan sonra Islahiye civari devlete baskaldiran asiretlerin çapulculuk alani haline gelmistir. 17.y.y. sonlarinda ve 18. y.y. baslarinda Islahiye yöresinde asayis iyice bozulmus, Celali ve Saruca Sekban isyanlarindan etkilenen yerlesik asiretlerde ayaklanmaya baslamisti.
Kendini koruyamayan köyler tahrip edilmis, halki dagitilmis, yol güvenligi kalmamisti. Bu karisikliklari önlemek nüfus ve üretim dengesini kurmak ve huzuru saglamak için Osmanli Devleti 18.y.y. baslarinda kapsamli tedbirler aldi ve büyük bir iskan projesini uygulamaya koydu. Bu bölgeye konar-göçer halde yasayan çok sayida Türkmen-Yörük asireti iskan edildi. Bununla hem göçerlerin zararlari en aza indirilmis, hem de harap yerlerin imari ile üretim dengesi ve yollarin emniyeti saglanmis oldu. Bu durum uzun sürmedi 18. yy.da bütün Imparatorluk topraklarinda huzursuzluklar arttigi gibi Islahiye bölgesi de bu huzursuzluktan etkilendi. Kaybedilen savaslar ve topraklar, kapitülasyonlar, agir vergiler, huzursuzluk ve anarsinin artmasini hizlandirdi. Bölge diger bölgeler gibi huzursuzluk içinde çalkalanirken, iktisadi hayatta da çöküntü basladi. Yerlesen asiretler tekrar konar-göçer hayata geçmeye basladi. Bunun sonucunda devletin iskanlarla saglamayi amaçladigi denge bozuldu. 19.y.y. baslarindan itibaren sosyal çalkantilar had safhaya ulasmisti. Bunun üzerine Osmanli Hükümeti isyan halindeki Kozan ve Gavur daglari çevresini kontrol altina almak için bir ordu kurulmasina karar verdi. Isyanlari bastirmak ve bozulan düzeni yeniden saglayarak islahat yapmak amaciyla kurulan bu orduya “Firka-i Islahiyye” adi konuldu. Bu yeni ordunun Komutanligina Dervis Pasayi, Komiserligine(Mülki Amir) ise Ahmet Cevdet Pasayi atadilar
 İSLAHİYE İLÇE COĞRAFYA
 İLÇENİN COĞRAFİ KONUMU VE ÖZELLİKLERİ
 Akdeniz Bölgesinin dogu bölümünde yer alan Islahiye, Gaziantep-Kahramanmaras-Kilis-Hatay-Osmaniye illeri arasindadir. Batisinda Nur Daglari, dogusunda Kartal–Kurt Daglari uzanir. Hatay- Kahramanmaras fay hatti (kirik hatti) üzerinde bulunan ilçe 1. derecede deprem kusagi üzerinde bulunmaktadir. Ilçenin deniz seviyesinden yüksekligi 518 metredir. Iklim özellikleri bakimindan Akdeniz iklimi ile Karasal iklim arasinda geçis özelligi gösterir. Daha çok Akdeniz ikliminin etkisindedir. Bazi yillar cografi konumu ve sicaklik etkisiyle kislar siddetli geçer, nadiren Aralik-Ocak aylarinda -1,-2 santigrat dereceye düser. Yazlarin siddetli sicak geçmesi ve buna bagli kuraklik nedeniyle tarimda sulama gerekmektedir. Yazin gün içerisindeki basinç farki nedeniyle Nur Daglari üzerinden doguya dogru Nisan ayinda baslayarak Agustos sonlarina kadar devam eden özellikle ögleden sonra etkili olan yerel rüzgar günlük hayati etkiler. Dogal bitki örtüsünü alçak yerlerde maki, yükseklerde igne yaprakli agaçlar olusturur. Yaz sicakliklarinin arttigi dönemlerde Nur Daglari üzerinde bulunan Huzur, Karagöz ve Koçcagiz yaylalari dinlenme yerleridir. Bu yaylalardan özellikle Huzur Yaylasi yaklasik 1800 metre yüksekliktedir. Çogu zaman Yazin da yagis alir. Bu nedenle findik, ihlamur gibi nemcil agaçlar da görülür. Önemli bir yayla turizmi potansiyeline sahiptir
 BÖLGENIN BESERI ÖZELLIKLERI
 2000 yili genel nüfus sayimi sonuçlarina göre sehir merkezinde nüfus 38.770, köylerde ise 40.241 kisi olmak üzere toplam 79.011 kisidir. Bu oranla ilçe Nizip’ten Sonra Gaziantep’in ikinci büyük ilçesidir. Nüfusun çogunlugu kirsal alanda oturmakta olup, yerlesim toplu köyler özelligindedir
İSLAHİYE İLÇE İDARE
. İDARİ YAPI
 1866 yilinda kurulan ilçemize bagli 49 köy, 15 mezra ve 1 merkez olmak üzere 5 belde bulunmaktadir. 1933 yilan kadar Osmaniye Iline bagli olan ilçe bu tarihten itibaren Gaziantep Iline baglanmistir.
İSLAHİYE İLÇE SOSYAL YAPI
 SOSYAL YAPI
 Ilçede yürütülen sosyo-kültürel aktiviteler yeterli olmayip, nadiren yetiskinlere ve çocuklara yönelik olarak gelen özel tiyatro gruplari disinda Agustos ayi içerisinde Biber,Üzüm ve Kültür Festivali, okullar arasi düzenlenen spor müsabakalari(Atletizm,Futbol), Halk oyunlari, Gençlik ve Spor Ilçe Müdürlügü bünyesinde açilan futbol yaz okulu ve Kung-Fu kursu disinda canli bir faaliyet yoktur.
İSLAHİYE İLÇE EKONOMİ
 EKONOMIK DURUM
 Çalisma ve Is Hayati Ilçe halkinin geneli tarimla ugrasmaktadir. Sanayi yeteri derecede gelismemis olup küçük isletmeler ile istihdam saglanmaktadir. Issizlik orani oldukça yüksek olup,büyük isletmeler haricinde küçük isletmelerde herkes kendi isyerinde çalismaktadir. Baska bir is imkani bulunmamaktadir. Bunun yaninda Islahiye Organize Sanayi Bölgesi kurulma asamasina gelmistir. Organize Sanayi Bölgesi faaliyete basladiginda issizlik orani düsecegi asikardir. Sanayii ve Ticaret Ilçede 95 isyeri bulunan Küçük Sanayi Sitesi ve Ticaret Odasi mevcuttur. Islahiye Ticaret Odasina Kayitli 1 un ,10 biber ,1 tugla ve kiremit ,1 bulgur, 1 yem, 1 ekmek, 1 çikolata fabrikasi ve Küçük Sanayi Sitesinde 95 isyeri bulunmaktadir. Bu isyerlerinden un, yem ve çikolata fabrikasi üretimini durdurmus olup,diger fabrikalar faaliyetlerine devam etmektedirler. Bogaziçi Beldesinde Il Tüzel Kisiligine ait, 20.000 m2 alanda 1 idari bina, 1.200 ton kapasiteli sogutma bölümü ve 100 tonluk kantari ile hizmet vermekte olan soguk hava deposu bulunmaktadir. Ilçede 3 banka bulunmakta olup,
 bunlar Ziraat,Is ve Halk Bankasidir. Tarim ve Hayvancilik Ilçemiz bulundugu uygun iklim ve toprak sartlari bakimindan tarimsal geliri yüksek bir konumdadir. Ilçe yüzölçümü 821.440 da olup, bunun % 36’si (298.410 da) tarim alani, %55’i (452.660 da) orman ve fundalik, % 5’i (40.030 da) çayir ve mera, %3’ü ise (30.340 da) tarim disi arazilerden olusmaktadir. Ilçemiz genelinde tarimsal üretim bitkisel agirlikli olup, hayvansal üretim yeterince gelismemistir. Tarim alanlarinda yaygin olarak bugday ,arpa, pamuk, misir, biber, zeytin, üzüm, mercimek,nohut, antepfistigi,nar gibi ürünler yetistirilmektedir. Tarim alanlari ekilis oranlari ve takribi üretim degerleri asagidaki gibidir.
İSLAHİYE İLÇE TARIM
 YETISTIRILEN ÜRÜNLERIN TARIM ALANLARINA DAGILIMI
(%) Ilçemizin tarimsal ürünlerine paralel olarak sadece faal durumda biberimizin islenebildigi biber fabrikalarimiz mevcut olup, diger ürünlerimiz ilçe disinda degerlendirilmektedir. Biber isleme tesislerinin de katkilari ile Islahiye’de yetiserek Kahramanmaras’ta pazarlanan ve Kahramanmaras biberi olarak ün salan kirmizi biber artik Islahiye biberi olarak ta ün salmaya baslamistir. Ilçemizin tarim alanlarinin %24.8’i (74.020 da) sulanmaktadir. Bunun %2.41’i (7.210 da) devlet sulamalari, %22.38’i ise(66.810 da) halk sulamasidir.
 HAYVAN CINSI ADEDI
(Bas) Sigir 5.700 Manda 138 Koyun 17.450 Keçi 28.845 Kümes Hayvanlari 34.800 Tek Tirnakli 1.210 Ari Fenni kovan 1.280 Adi kovan 750 Yillik Bal Üretimi 40.000 kg. Bunlarin yani sira Tahta köprü Sulama Barajinda Aynali sazan baligi mevcut olup Balikçilik yapilmaktadir. Elde edilen baliklar iç piyasaya sürülmektedir. Ilçemizde 2001 yili D.G.D. ve Çiftçi Kayit Projesi kapsamina alinan 2286 adet çiftçimize 2002 yili içerisinde 15.692 da 691 m² arazi karsiligi 1.359.626.910 TL ödeme yapilmistir.2002 yili D.G.D. ve Çiftçi Kayit Projesi kapsamina alinan 2646 adet çiftçimize ise 2003 yili subat ayi içerisinde 867.000.000.000 TL ödenmistir. 1trilyon civarindaki dogrudan gelir destegi ödemeleri devam etmektedir. 2001 yili üretimi 22.603 da arazi üzerinde 4.726.671 kg pamuk için 432 adet çiftçimize 330.866.970.000 TL ödeme yapilmistir. Suni tohumlama yaptiranlar 4.000.000 TL devlet desteginden yararlandirilmislardir. Yem bitkisi ekimi yapanlar % 20 devlet desteginden yararlandirilmislardir.
İSLAHİYE İLÇE EĞİTİM
 EĞITIM-
ÖĞRETIM DURUMU
 Ilçemizde okur yazar orani % 85’dir. Egitime destek kampanyasi çerçevesinde I. ve II. kademe okuma yazma kurslari ve yaygin egitim çalismalari devam etmektedir. Ilçemizde 8 kapali okul disinda 9 lise, 21 adet ilkögretim, 41 adet birlestirilmis sinifli ilkokul,1 adet YIBO, 1 adet anaokulu ve 1 adet özel okul olmak üzere toplam 74 okul bulunmaktadir. Toplam ögrenci sayisi 14.719, derslik sayisi 518 dir.Dagilima bakildiginda; Okul öncesi egitimde 355 ögrencinin 21 derslikte, Ilkögretimde 11.106 ögrencinin 360 derslikte,Ortaögretimde 3248 ögrencinin 137 derslikte egitim gördügü anlasilmaktadir.Derslik basina düsen ögrenci sayisi; Genelde 29, Okul öncesi egitimde 17, Ilkögretimde Merkezde 35, Beldelerde 32, Köylerde 22, Ortaögretimde ise 24’ dür. Fevzipasa beldesinde bulunmakta olan YIBO 710 ögrenci mevcudu ile yatili egitim-ögretim faaliyetine devam etmektedir. Ilçemizde 282 sinif ögretmeni 305 brans ögretmeni olmak üzere toplam 587 ögretmen görev yapmaktadir. Ortaögretim Ögrencilerini barindiran 2 Erkek ve 1 Kiz ögrenci yurdu bulunmaktadir. Kiz ögrenci yurdunda 20, erkek ögrenci yurdunda 64 ögrenci olmak üzere toplam 84 ögrenci barinmaktadir. Halk Egitim Müdürlügü bünyesinde 3 adet Okuma Yazma Kursu devam etmekte olup, ögrenci sayisi Bayan 49, 1 Erkek ögrenci vardir. 2003 egitim-ögretim yilinda muhtelif alanlarda 51 kurs açilmis, bu kurslara 217 Erkek, 743 Bayan kursiyer kayit yaptirmis olup, kurslar halen devam etmektedir. Ilçemizde Çiraklik Egitim Merkezi, 2 Dershane ve 2 MTSK ve Haci Ömer Sabanci Vakfi tarafindan bagislanan 22 yatak kapasiteli ancak yetersiz Ögretmen evi bulunmaktadir. Ilçe Halk Kütüphanesi 2 personel ve 12.465 kitap kapasitesiyle halkimiza hizmet vermektedir. Kütüphane üye sayisi 365 olup yillik okuyucu sayisi yaklasik 18.000’dir. Ilçemizde bulunan KSÜ’ ye bagli Islahiye Meslek Yüksek Okulu 1996-1997 Egitim Ögretim yilinda açilmis olup, halen 3 bölümde (Isletmecilik, Bilgisayarli Muhasebe ve Vergi uygulama, Bagcilik) 305 ögrenciyle egitim-ögretime devam etmektedir. Okul faaliyetlerini Ilçe özel idare binasinda devam ettirmektedir. Hazineye ait 167 dönümlük yer Yüksek Okula tahsis edilmis olup henüz insaata baslanilmamistir. Zirai Donatim Kurumuna ait binalar Meslek Yüksek Okulu Müdürlügüne tahsis edilmis olup, binalarin bir kisminin restorasyonu tamamlanarak hizmete açilmistir. HAYDI KIZLAR OKULA KAMPANYASI ISTATISTIKI BILGILERI YURT DISINDA OLANLAR KIZ :4 ERKEK :5 TOPLAM :9 NAKLI ISTENMEMIS ÖGRENCILER KIZ :2 ERKEK :3 TOPLAM :5 2003-2004 EGITIM-ÖGRETIM YILINDA DEVAMI SAGLANANLAR KIZ :72 ERKEK :22 TOPLAM :94 2004-2005 EGITIM-ÖGRETIM YILINDA DEVAMI SAGLANAN ÖGRENCILER KIZ :81 ERKEK :102 TOPLAM :183 15.12.2004 TARIHI ITIBARIYLE DEVAMSIZ ÖGRENCILER KIZ :48 ERKEK :25 TOPLAM :73 15.12.2004 TARIHI ITIBARIYLE HIÇ OKULA KAYIT YAPTIRMAYAN ÖGRENCILER KIZ :22 ERKEK :17 TOPLAM :39 NÜFUS CÜZDANI OLMAYANLAR KIZ :36 ERKEK :36 TOPLAM :72 6.SINIFA HIÇ KAYIT YAPTIRMAYAN ÖGRENCILER KIZ :19 ERKEK :3 TOPLAM :22 ADRESI BELLI OLAN DEVAMSIZ ÖGRENCILER KIZ :25 ERKEK :10 TOPLAM :35 ADRESI BELLI OLMAYAN DEVAMSIZ ÖGRENCILER KIZ :23 ERKEK :15 TOPLAM :38 HAYDI KIZLAR OKULA KAMPANYASI DOLAYISIYLA YAHYA KEMAL BEYATLI ILKÖRETIM OKULUNDA AÇILAN ÖZEL SINIFLARDA ÖGRENIMINE DEVAM EDEN ÖGRENCILER KIZ :23 ERKEK :22 TOPLAM :45 ÖGRENIM ÇAGI DISINDA OLUP 1. SINIFA KAYDI YAPTIRILANLAR KIZ ERKEK TOPLAM 1993 DOGUMLULAR: - 1 1 1994 DOGUMLULAR: 1 1 2 1995 DOGUMLULAR: - 1 1 1996 DOGUMLULAR: 4 2 6 1997 DOGUMLULAR: 24 36 60 GENEL TOPLAM : 29 41 70
İSLAHİYE İLÇE TARİHİ MEKANLAR
 TARIHI VE TURISTIK YERLER
 Islahiye Gaziantep ilinin en eski yerlesim alanlarindan olup, tarihi ve turistik açidan oldukça zengindir. 1.Yesemek Islahiye’de bulunan Yesemek Açik Hava Müzesi Ortadogu’nun en büyük ve tek açik hava müzesine sahip olma özelligi ile her yil binlerce yerli ve yabanci turisti misafir etmektedir. Yesemek ilk defa 1890 yilinda kesfedilmistir. Yesemek açik hava müzesinde 500 adet degisik boyutlarda yontu ve heykel taslagi mevcuttur. Bunlar sfenksler,aslanlar,dag tanrilari,savas arabalari,karisik yaratiklar ve çesitli mimari parçalardan olusan çok zengin bir koleksiyon olusturmaktadir. Uzakligi ilçe merkezine 23 km olup yolu asfalttir. 2.Tilmenhöyük Ilçenin 5 km. dogusundadir.20 m yüksekliginde bölgenin en büyük höyüklerindendir. Arastirmacilar burada I.Ö.3.binin son çeyreginde büyük bir kent bulundugunu ortaya çikarmislardir. Kent iç ve dis kaleden olusmakta olup duvarlar sandik duvar tekniginde ve büyük düzgün kesme taslardandir. 3.Zincirli(Samal) Ilçenin 10 km dogusunda Zincirli köyünde bulunan bir höyüktür. Yörede 19.y.y.sonunda yapilan arkeolojik kazilarda mimarlik alaninda önemli kalintilar ortaya çikarilmistir. Höyük Genç Hitit veya Neo Hitit döneminin küçük kralliklarindan birinin baskenti olmasi ve bulunan Arabî yazitlari açisindan önemlidir.
 4.Cincikli Eserleri Bogaziçi Beldesinde Roma imparatorlugu döneminden kalan eserler olup, burada çesitli boylarda cam,seramik ve renkli taslarla islenmis figürler mevcuttur. Ancak burasi halen Kültür Bakanliginca SIT alani olarak belirlenmedigi için eserler yapilacak arkeolojik kazilari beklemektedir 5.Yilan Kalesi Islahiye Çerçili köyü civarinda bulunan bir kale olup kimler tarafindan yapildigi bilinmemektedir. 6.Örtülü Harabeleri Örtülü köyü civarinda bulunan ve Hititler zamanindan kalan bu harabeler vatandaslarca yagma edilmis ve halen bir sütunu kalmis,olup,Örtülü Köyü muhtarliginca koruma altina alinmistir. 7-Yayla Turizmi Ilçe yayla turizmi yönünden de zengin olup turizm bakanliginca onanmis olan yaylalarinin basinda Amanoslarin uzantisi olan Huzurlu ve Karagöz yaylalari gelmektedir. Yine Amanos daglari üzerinde eski Gaziantep-Adana karayolu üzerindeki Alman pinari, Türkbahçe ve Hanagzi köylerinin batisinda Gözlen Geç yaylasi, Çerçili, Kabaklar köylerinin batisinda ve yine Amanoslar daglarindaki Meydan yaylasi, Koçcagiz köyünde bulunan tortusuz ve kaliteli fenk suyunun kaynagi ve çevresi, özellikle yaz aylarinda yaylalar çevre il ve ilçelerden gelenlerce dolup tasmaktadir. Huzur Yaylasinin turizme açilmasi için alt yapi çalismalari devam etmekte olup hali hazir planlarin ihalesi yapilma asamasindadir. 1/25.000 mastir çevre plani 1/5.000 nazim imar plani 1/1.000 uygulama imar planlarini yaptirma çalismalari devam etmektedir. Bunlara ilave olarak Tahta Köprü Baraji
İSLAHİYE İLÇE SPOR
SPOR
 İlçemizde 500 kişi seyirci kapasiteli kapalı Spor Salonu, l500 kişi kapasiteli çim zeminli drenajsız Atatürk Stadyumu ile 13.50x40 metre ebadında l.30-1.80-2.30 metre derinliğinde üç kademeli Açık Yüzme Havuzu'nun yanında Fevzipaşa ve Altınüzüm beldelerinde 300 kişi seyirci kapasiteli portatif trübünlü semt futbol sahası mevcuttur. Atarük Stadyumunda futbol karşılaşmalarının yanında Milli Bayramlarımız çoşkuyla icra edilmektedir. İslahiye'de 4 Amatör Kulüp sportif faaliyet göstermektedir. Bunlar; İslahiyespor, Akınyoluspor, Aydınoğuluspor ve Kerkütspor Kulüpleri olup bunlardan İslahiyespor ve Akınyoluspor müsabakalarını Atatürk Stadyumunda, Aydınoğluspor ve Kerkütspor kulüpleri müsabakalarını Altınüzüm Semt sahasında yapmaktadırlar.
 Bunlara ilaveten İslahiyespor A-B Genç takımları bulunmaktadır. İlçemizde spor hayatına devam eden takımlarımızdan İslahiyespor l. Amatör Kümede, diğer takımlarımız ise 2. Amatör kümede yarışmalara katılmaktadırlar. İslahiye Kaymakamlığı ve İslahiye Belediye Başkanlığı İslahiyesporun başarılı olması amacıyla maddi ve manevi desteklerini sürdürmektedirler. İslahiye'de Sportif faaliyetler Kaymakamlık ve Belediye Kupası adı altında müsabalar yapılmakta ve okullar arasında gençler ve yıldızlar olmak üzere kız/erkek Voleybol, Basketbol, Halı Saha ve Büyük Saha futbol, Masa Tenisi, Atletizm, Satnraç müsabaları da başarıyla düzenlenmektedir. Yine Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü bünyesinde Voleybol, Basketbol, Hentbol, Masa tenisi, Bedminton ve Kung-fu Kursları da devam etmektedir.
İSLAHİYE İLÇE ULAŞIM
islahiye.jpg (5568 bytes)
 HABERLESME VE ULAŞIM
 Haberleşme Türk Telekom Şefliğinin 16 santral sahası mevcut olup,12452 abone kapasitesi vardir.10428 çalisan aboneye karsilik 2024 bos abone numarasi vardir. Islahiye-Gaziantep iletisim R/L ve fiber optik kablo sistemleri ile saglanmaktadir. Smart ve manyetik kartli 40 adet ankesör vardir. Ayrica Telsim ve Türksel GSM sebekeleri araciligi ile de haberlesme saglanmaktadir. Posta ve Telgraf hizmetleri ihtiyaca cevap verecek sekilde çalismalarini sürdürmektedir. Ulaşım Ilçe Gaziantep-Hatay, Kahramanmaras-Hatay Karayolu üzerinde olup,G.Antebe 90 km, K.Marasa 70 km, Osmaniye’ye 70 km, Kilise 85 km,Hataya 107 km mesafede olup komsu il ve ilçelere günün her saatinde rahatlikla ulasim saglanmaktadir. Ayrica Hidayet ve Çayiragasi yolcu tasima firmalari araciligi ile yurdun muhtelif yerlerine ulasim saglanmaktadir. Islahiye
TCDD Gari Türkiye-Suriye hattinda TCDD’nin son sinir gari oldugundan büyük önem arz etmektedir. 10.03.2001 tarihinden itibaren Tahran-Sam-Tahran arasinda Avrasya yolcu tren seferlerinin baslamasi ile birlikte önemi daha da artmistir. Avrasya treni ile 2002 yilinda Suriye’den Iran’a 9.105, Iran’dan Suriye’ye 8.984 transit yolcu giris yapmistir. Gar’dan muntazam olarak her gün Islahiye-Mersin, Mersin-Islahiye arasinda isleyen yolcu treninin yani sira Sali günleri Suriye’den gelen 61373 nolu, Cuma günleri Suriye’ye giden 61374 nolu Toros Ekspresinin yani sira Pazartesi Samdan gelip, Tahran’a giden 61573 nolu tren ile Çarsamba günü Tahran’dan gelip, Sam’a giden 61574 nolu Uluslararasi Ekspres tren çalismaktadir. Yolcu trenlerinin disinda hafta içinde her gün bir yük treni Meydan-i Ekbeze gidip gelerek karsilikli gümrüklü vagonlar aktarilmaktadir.
İSLAHİYE İLÇE SOSYO VE KÜLTÜREL YAPI
 SOSYAL VE KÜLTÜREL YAPI
 Ilçe halki degisik topluluklarin bir arada yasadigi kozmopolit bir yasam tarzina sahiptir. Genç nüfus fazla olup buna bagli olarak da issizlik orani yüksektir. Halkin büyük çogunlugunun geçim kaynagi tarla ziraati dolayisi ile de mevsimlik emek sarf edilen isgücüne dayali olup, diger mevsimlerde isgücü atil kalmakta, dolayisi ile issizlik yasanmaktadir.Ilçede yürütülen sosyo-kültürel aktiviteler yeterli olmayip, nadiren yetiskinlere ve çocuklara yönelik olarak gelen özel tiyatro gruplari disinda Agustos ayi içerisinde Biber,Üzüm ve Kültür Festivali, okullar arasi düzenlenen spor müsabakalari(Atletizm,Futbol), Halk oyunlari, Gençlik ve Spor Ilçe Müdürlügü bünyesinde açilan futbol yaz okulu ve Kung-Fu kursu disinda canli bir faaliyet yoktur.